Sokszínűség Hete 2017 – beszámoló

A Sokszínűségi Karta Magyarország kezdeményezése első ízben került megrendezésre Magyarországon május 29 és június 2 között, melynek az Európai Unióban már évekre visszatekintő hagyománya van. Több száz üzleti vállalkozás részvételével munkavállalók ezrei hívták fel a figyelmet, a munkahelyi sokszínűség és az esélyegyenlőség fontosságára ez alatt az időszak alatt.

Ezeken a napokon a résztvevő vállalatok olyan programokat és eseményeket szerveztek munkavállalóiknak, melyekkel hirdették és felhívták a figyelmet az egyenlő bánásmódra, az egymás felé való nyitottságra, az elfogadás fontosságára. A vállalatok számára fontos megismerni azokat a különböző perspektívákat, tapasztalatokat, életmódokat és kultúrákat, amelyeket dolgozóik hoznak a mindennapjaikba. A Sokszínűség Hete alkalmával különböző programok szerveződtek, a témák is változatosak voltak, több megközelítésből érintve a sokszínűséget.  Ez időszak alatt került megrendezésre Klub eseményünk is, melynek a Dorottya udvar adott otthont. A rendezvény keretében 3 szinten –országos – vállalati – egyéni szinteken mutattuk be a jó gyakorlatokat, emeltük ki a sokszínűségben rejlő értékeket, előnyöket, és világítottunk rá a szakmai tapasztalatok mellett a személyes benyomásokra. Díszelőadást tartott HE Isabelle Poupart kanadai nagykövet. Köztudott hogy Kanada élen jár az elfogadás, az egyenlő bánásmód, az egymás felé való nyitottság témájában, nagyszerű példákat hallhattunk a Nagykövet asszonytól. Vendégünk volt még Bajla Gizella (IBM Hungary) és Sándor Attila (Provident Pénzügyi Zrt.), akik vállalataik jó gyakorlatairól számoltak be. Végül Orsós Zsolt ROMASTER Alumni beszélt a HBLF ROMASTER – Esélyprogram a Jövő Roma Vezetőiért Programban töltött éveiről, iskolai tanulmányairól és eddigi karrierjéről.

A megvalósult programokból egy kis ízelítő:

 • Láthatatlan kiállításon való részvétel, majd Piknik a kollégákkal, ahol különböző nemzetek konyháit fogyasztották
 • Rajzpályázat gyerekeknek a közlekedéssel kapcsolatban (sokszínűség a közlekedésben, pl mozgás és látássérültek utaztatása)
 • Rajzpályázat a dolgozók gyermekeinek körében („Így dolgozik Apa/Anya a vállalatnál” témában)
 • Kerekasztal beszélgetés, workshop egyedülálló szülőknek, ki hogyan találja meg és menedzseli a munka/magánélet egyensúlyt
 • Kismama találkozó a vállalatnál
 • Workshop és kerekasztal beszélgetés sajátos nevelést igénylő gyermekekkel kapcsolatban
 • Workshop Generációs különbségek a munkahelyen témában
 • Közös séta a sokszínűségért – színes lufikkal amit a túra végén együtt elengedtek
 • Dolgozó szülők napja, kis csoportos, interaktív szekcióbeszélgetéssel és egészségügyi szűréssel
 • Bújj a cipőmbe – Egy napra cserélni egy MMK kollégával (kerekes székkel közlekedni, világtalanként dolgozni, boldogulni
 • Selfie készítése kollégákkal, akik OKÉ jelet mutatva fejezték ki elköteleződésüket a munkahelyi sokszínűség mellett

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy minden munkatárs örömmel vett részt a programokon, sikerült tágítani a látóköröket, kicsit beleérezni egymás helyzetébe, még elfogadóbbá válni. Azok a vállalkozások, intézmények, akik társadalmi témákban felelősségvállalásukkal példát szeretnének mutatni, a saját munkavállalóikkal, illetve potenciális munkavállalóikkal kezdik. A felelős munkaadók mindent elkövetnek a hátrányos megkülönböztetés, a diszkrimináció megelőzéséért, sőt aktívan dolgoznak azon, hogy munkavállalóik tudatossá váljanak a diszkrimináció különböző formáinak felismerése, megértése és hatékony kezelése tekintetében. Azon vállalatok, szervezetek akik már tagjai a Sokszínűségi Karta Magyarországnak, csatlakozásukkal más szervezeteket ösztönözve mélyíthetik és deklarálhatják elkötelezettségüket e rendkívül fontos társadalmi téma iránt!