Csatlakozom Jelentkezés eseményre

„Szív és érrendszeri megbetegedések és azok megelőzése” – újraélesztés workshop | HBLF EU Sokszínűségi Hónap

A HBLF EU Sokszínűségi Hónap programjaihoz csatlakozott a Praktiker Kft. az „Szív és érrendszeri megbetegedések és azok megelőzése” újraélesztési workshoppal, amelyet a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének két munkatársa tartott.  

Az egyesület elkötelezett a magyar laikus populáció egészségtudatosságának, valamint egészség-értésének fejlesztése iránt. Tevékenységük 8 fő téma köré épül, amelyek az alábbiak:  

 • Reproduktív egészségügy és szexuális felvilágosítás 
 • Drog-alkohol-dohányzás prevenció 
 • Kardiovaszkuláris és tumorprevenció 
 • Alapszintű újraélesztés és elsősegélynyújtás 
 • Egészségtudatos táplálkozás és evészavarok 
 • Véradás és transzplantáció 
 • Védőoltások és antimikrobiális rezisztencia 
 • Gyermek-egészségnevelés (Teddy Maci Kórház) 

Az előadás keretein belül az érdeklődők megismerkedhettek a helyes vérnyomásméréssel és a vérnyomás értékekkel. Az optimális vérnyomásérték 120/80, a magas vérnyomás 140/90 érték felett kezdődik, amelyet mindenképpen kezelni szükséges. A magas vérnyomásos megbetegedés ma Magyarországon minden 4. embert érinti, amely a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. A betegség során sérül a szív és a szem is. Kiegyensúlyozott étrenddel, kevesebb só fogyasztásával, mértékletes alkoholfogyasztással, a dohányzás elhagyásával, szűrővizsgálatokon való részvétellel, a stressz kezelésével sokat tehetünk ellene.  

Az érelmeszesedés már csecsemőkorban elkezdődhet, amelyet gyógyszeres kezeléssel, prevencióval el lehet kerülni. Kockázatát különféle befolyásolható és nem befolyásolható tényezők növelhetik. A befolyásolható tényezők közé tartozik az alkoholfogyasztás, a cigarettázás, a rossz vérnyomás, a megemelkedett koleszterinszint és a ma már népbetegségnek számító stressz is. 

Az egyesület munkatársai megismertették a résztvevőkkel a stroke tüneteit is. A betegség során az agyi erek károsodnak, elszakadnak vagy elzáródnak. Kialakul a féloldaliság, amely kis odafigyeléssel nagyon könnyen észrevehető. Tünetei között szerepel a mozgás és beszéd képesség elvesztése. A FAST teszttel könnyedén megállapítható, hogy mikor kap stroke-ot valaki.  

 • Az arcunkat felfújva féloldaliság tapasztalható. 
 • Ha csukott szemmel felemeljük a kezünket és az egyik kezünket nem tudjuk ugyan abba a magasságba felemelni, mint a másikat. 
 • Ki tudja-e mondani érthetően pl. 3 állat nevét – ez a beszéd képeségének ellenőrzése. 
 • Fontos az idő. A stroke-ot minél gyorsabban elkapjuk, annál nagyobb az esélye a betegnek a túlélésre, a gyógyulásra.  

A szívinfarktus során a koszorúerek záródnak el és így a szív nem tudja ellátni funkcióját. Infarktus során a szívizom elhal. Az időben észlelt tünetek itt is sokat számítanak gyógyulás és túlélés szempontjából is. Tünetei között szerepel a bal oldalra kisugárzó fájdalom, a hányinger, a hányás, az émelygés, a haláltól való félelem, verejtékezés, erős mellkasi fájdalom (úgy érezzük mintha ráültek volna a mellkasunkra). Ezekben az esetekben azonnal a háziorvost vagy a mentőket kell hívni.  

A hírtelen szívhalál keringési összeomláshoz vezet. Ekkor azonnali mellkasi kompressziót kell alkalmazni. Az előadás során ezt az eljárást be is mutatták az érdeklődőknek és ki is próbálhatták egy újraélesztő Ambu babán.  Mivel az agy 3 perc után már károsodik ezért fontos, hogy időben értesítsük a mentőket. A mentő munkatársai instruálnak, megoszthatjuk velük a felelősséget és átsegítenek mindenkit a nehéz helyzeten.  

Mélyvénás trombózis kialakulása a következő esetekben alakulhat ki: 

 • fogamzásgátló szedése 
 • hosszabb repülőút 
 • csonttöréseknél 
 • ha egyhuzamban nagyon sok időt töltünk ülve. 

Trombózisnál a vérünk nem megfelelően áramlik, így trombulusok alakulnak ki a vénákban. Ha a vérrög rossz helyre jut, akkor azonnali halált is okozhat. Ennél a betegségnél is nagyon fontos a megelőzés. Ha repülőre szállunk, akkor igyekezzünk néha felállni a helyünkről. Munkahelyünkön is iktassunk be szüneteket, sétáljunk el az ablakig és vissza, vagy menjünk ki a folyósóra. Töréseknél minden esetben tartsuk be az orvosi utasítást és szedjük a véralvadásgátlókat.  

Minden egyes betegség esetén nagyon fontos az, hogy vegyünk részt az időszakos szűrővizsgálatokon. A velünk született szív- és érrendszeri betegségeknél fontos a korai felismerés, hiszen az javítja a túlélési esélyeinket.