Csatlakozom Jelentkezés eseményre

Trauma Ambulancia – Az Erő legyen veled! – a Lelki állóképesség fejlesztése | HBLF EU Sokszínűségi Hónap

A HBLF EU Sokszínűségi Hónap programjaihoz csatlakozott a Praktiker Kft. az „Erő legyen veled! – a Lelki állóképesség fejlesztése” című workshoppal, amelyet a TraumaAmbulancia alapítója Krausz Csilla és Sárközi Andrea, a TraumaAmbulancia alapító tagja, önkéntese tartott.  

Az egyesület többek között a balesetet szenvedett embereken segít, akik a fizikai gyógykezelésen túl lelki támogatásra is szorulnak. A fizikai sérülések mellett fontos a lelki sebek gyógyításával is foglalkozni. Egy traumából való felépülés három fázisból áll. Ha ismerjük ezt a három fázist, akkor a kialakult helyzettel sokkal könnyebb megküzdeni. Vállalati szinten a stresszkezelés kiemelkedően fontos, hiszen tudnunk kell, hogy miként kerüljünk vissza a jó állapotba? 

Mindenkiben megvan az erő, hogy megküzdjön a nehéz helyzetekkel és ehhez különféle erőforrások állnak rendelkezésünkre. Ezek az erőforrások könnyedén beilleszthetők a mindennapi életünkbe, újra megtalálhatjuk a testi-lelki egyensúlyunkat, hiszen hatással lehetünk az állapotunkra.  

A Covid időszak rávilágított arra, hogy mindenkiben megvan az a képesség, hogy ezekből a helyzetekből előnyt is lehet kovácsoljon. A karantén időszak után is vannak olyan szituációk, amelyek sokakra nyomasztóan hatnak. A kaliforniai nonprofit szervezet, a Trauma Resource Institute célja, hogy világszerte erősítse a közösségi és az egyéni rezilienciát és hozzájáruljon ahhoz, hogy létrejöjjön egy trauma-informált társadalom.  Ehhez csatlakozott – Magyarországon egyedülállóként – a TraumaAmbulancia is.  A szervezet által létrehozott módszertan az egyensúlyi állapotba való visszatérést támogatja. Az eszköztár a testérzetekre fókuszál, hiszen, ha tudjuk, hogy miként reagál a testünk, akkor azt különféle eszközökkel szabályozhatjuk is. Vállalati környezetben a vezetői elmagányosodás egy létező dolog, amelyet szintén szabályozhatunk az eszköztár segítségével.  

Személyes erőforrások – minden olyan dolog, amely nyugtatóan hat ránk. Ilyen például a zenehallgatás, egy finom kávé elfogyasztása, egy emlék felidézése. A feladat végzése során az érzéseket rögzítjük magunkban, bevonjuk az idegrendszerünket is, amely megnyugvást hoz. Testünk visszatér a nyugalmi zónába. 

Fizikai támasz, leföldelés – különféle érintésekkel vissza tudunk kerülni az egyensúlyi állapotba. Ilyen lehet egy széktámla megszorítása, a falnak vagy ajtófélfának dőlés, a padlón fekvés. Mindenki számára fontos a fizikai biztonság, amely tulajdonképpen egy kapaszkodót jelent.  

Gesztusok – önmagunk megnyugtatására. Testünk és idegrendszerünk lenyugszik. Feszült helyzetben jó mozdulat lehet például, ha összekulcsoljuk a kezünket és megszorítjuk, vagy két kezünket a mellkasunkra helyezzük, esetleg mosolygunk vagy jóga mozdulatokat végzünk.  

Trükkök – elsősegély eszközök:  

  • Igyunk egy pohár vizet.  
  • Nézzünk magunk köré és nevezzünk meg 6 színt, amit látunk.  
  • Számoljunk lassan visszafelé 20-tól.  
  • Érintsünk meg egy tetszőleges felületet.  
  • Koncentráljunk 3 hangra, amit éppen hallunk.  

Soha ne sajnáljuk az időt az öngondoskodásra! Ha mi jól vagyunk, akkor másoknak is segíthetünk abban, hogy jól érezzék magukat.