Csatlakozom Jelentkezés eseményre

A diverzitás arcai

Május 4-én az Óbudai Egyetem campusán workshopot rendeztek a diverzitás arcairól a Sokszínűségi Hónap keretében. Már az előadók összetétele (oktatók, hallgatók, kutatók, magyar és külföldi) és a közönség összetétele is rendkívül jók példázta az intézmény inkluzivitását.

Integráció

Korány László felhívta a figyelmet a nemzetközi hallgatókkal való munka előnyeire, más kultúrák, nemzetközi hallgatók és csapattagok integrálására a magyarországi kis- és középvállalkozások munkájában. Egy nemzetközi csapat nemcsak kulturális különbségeket és nyelvi kihívásokat hozhat, hanem remek bölcsőjévé válhat az új induló vállalkozásoknak, a KKV-k innovációinak, amint azt valós példákkal is illusztrálta az előadása során.

A sokféleséghez szorosan kapcsolódik az elfogadás, a vélt és valós különbségek, a mássággal szembeni érzések. A fő cél és haszon egy olyan környezet kialakítása lenne, ahol a kompetenciák, készségek, tudás és eredmények az alapok valaki megítélésében, értékelésében. Egyes vállalatok számára előnyös lehet az egységesítés, homogenitás, a gyors döntések és a nagy fluktuáció, de a legtöbb vállalatnak sokszínűségre van szüksége a komplex problémamegoldáshoz, a jó munkavállalók megtartásához, a rugalmassághoz, a rezilianciához amire a legtöbb vállalat törekszik. Dr. Lazányi Kornélia hangsúlyozta, hogy valójában minden cégnek meg kell hozni a diverzitással kapcsolatos stratégiai döntését.

Jog a gyakorlatban

Pokó Diána a jogi szempontokat hozta előtérbe. Bár a diszkriminációellenesség és az emberi jogok alapjai jogilag meglehetősen jól szabályozottak, a gyakorlat mégis nagy eltéréseket vagy hiányosságokat mutat. Ez rávilágít arra, hogy a munkáltatók és minden egyén fontos a sokszínűség előmozdításában. Egy másik jogi perspektíva érkezett Ihász Árontól, aki érdekes történelmi utazást hozott az ókori Rómából levont tanulságokat is bemutatva, s rávilágított a vérvonalra illetve a meirtokráciára építő társadalom előnyeire és hátrányaira, tulajdonságaira.

Sztereotípiák

Egy szórakoztató stílusú prezentáció során Aju-Ameh Owakoyi Ene, felhasználva a munkáltatóknál meglévő nemi sztereotípiákat, számos jó és rossz példát mondott a női vezetőkkel szemben létező előítéletekre és a valóságban tapasztalt gyakorlatra. A domináns Ádám és az szubmisszív Éva közötti csapatmunkától kezdve egy olyan vízióig, ahol a csapatmunka több készséget és kompetenciát alapoz meg a nemi különbségtétel helyett, ahol egyenrangú partnerként tekintenek egymásra vezetőtársak nemtől függetlenül.

Kutatási eredmények

Lucas Nathan Pozza Pessoa záró előadása bepillantást engedett az LMBTQIA+ legújabb kutatási eredményeibe, és hogy miképp változhatott ez Magyarországon az elmúlt 10 évben. A betűszavaktól és definícióktól kezdve a mennyiségi és minőségi következtetésekig sok gondolatot bedobott a közönség soraiban ülők közé. Pozitívnak tűnik eredményei alapján, hogy az LMBTQIA+-ban érintett embereket kevesebb diszkrimináció éri, mint 10 évvel ezelőtt. Ugyanakkor továbbra is sok kérdést felvet, hogy vajon milyen ok-okozati összefüggés lehet érintettségük és aközött, hogy gyakrabban munkahelyet váltanak, magasabb körükben a munkanélküliségi ráta, kiszolgáltatottabbak az állásuk elvesztésére különösen válsághelyzetekben.

A közönség soraiban elsősorban hazai és nemzetközi egyetemisták voltak, akik számára fontos kérdés lehet: életünk jelentőség százalékát a munkahelyünkön töltjük, amiért különösen fontos, hogy ott önmagunk lehetünk-e. Milyen munkahelyi és egyéb folyamatok mentén biztosítható, hogy a dolgozóknak ne kelljen elszakadniuk a személyiségüktől, élvezhessék hogy munkahelyükön felvállalhatják magukat, önmaguk lehetnek, és úgy járulhatnak hozzá szervezetük üzleti sikeréhez